XXV. Mesterségek Ünnepe – 2011. augusztus 18-21.

A Budai Vár idén immáron huszonötödik alkalommal adott helyet a kézműves mesterek legrangosabb találkozójának, a hagyományok igazi ünnepének.
A Mesterségek Ünnepe negyedszázados jubileumhoz érkezett, a kerek évforduló alkalmából visszanéző fotó pályázat került kiírásra. Az elmúlt évek fotóival lehetett pályázni több kategóriában, a legjobbakat szabadtéri kiállítás keretében megtekinthettük.
Díszvendégeink a Balti államok: Észtország, Lettország és Litvánia kézműves mesterei és előadóművészei voltak. Portékájuk mellett bemutatták mesterségbeli tudásukat, népviseletüket, néphagyományaikat.
Az ünnepélyes megnyitót követően a Palota színpadon átadták a Népművészet Mestere díjakat. A díjazott előadóművészek gálaműsort adtak. A fellépőket Pál István Szalonna és bandája kísérte. Négy napon át muzsika, tánc kötötte össze a díjátadó ünnepségeket, színpadon és azon kívül is, keveredve a vásári forgatag zajával. Szemnek, fülnek, szívnek egyaránt jólesett.
Kiemelt téma a viselet volt, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Hagyományok Házával közös szervezésben „Tetőtől talpig- viselet másként” című pályázatot hirdetett. Célja a Kárpát-medence hagyományos öltözködés-kultúrájának, valamint népi kézműves értékeinek megőrzése, népszerűsítése, a mai öltözet kultúrába történő alkalmazása.
Egyesületünk a már megszokott helyet berendezte, feldíszítette: volt Csipkeműhely, sok szép csipkével; gyerekjátszó rengeteg érdeklődővel- három évestől hetvenéves korig. A kisebbek bátran kipróbálták a csipkeverést. A nagyobbak kissé félve, „nekem úgysem sikerül, úgysem tudom megtanulni” kezdéssel, de egy kis bíztatás hatására nagyon ügyesen elsajátították az alapveréseket, végül elégedetten távoztak. Az elmúlt években képeslapot, táskát, Szolnoki csipke kiadványt készítettünk, ebben az évben Csipkés naptárat adtunk ki.
Nagy Vincéné Marikaa csipkekészítő osztályával, akik szintén egyesületi tagok, bemutatkoztak a Kézműves Iskolák között a Szent György utcában. Szorgalmasan verték a vizitkére való csipkéket, hímeztek, subrikáltak. Négy napon át az Oroszlános udvar adott helyet a viselet látványműhelynek, itt lehetett találkozni a mesterekkel, viseletkészítőkkel.
A beérkezett hagyományos viseletekből és mai ünnepi és hétköznapi ruhákból és kiegészítőkből ruhabemutatót rendeztek, díjátadó ünnepséggel. Nagy izgalommal vártuk az estét, hogy testközelből nézzük meg, csodáljuk a felvonuló ruhakölteményeket. Szavakkal, de még képekkel sem írható le az a látvány, amelynek részesei lehettünk. Ötletes, fantáziadús, hagyományos és merész is, ez jellemezte az anyagokat, színeket és vonalakat. A Magyar Csipkekészítők Egyesülete pályázott öt vizitkével, ami egy hagyományos palóc ing, de a bemutatón farmerrel viselték a lányok, és nagyon jól mutattak. Jó példa arra, hogyan lehet a népi és a modern ruhadarabot együtt viselni.
Nagy öröm számunkra, hogy a hagyományt követő viseletek kategóriában az Egyesület III. díjat nyert vert csipkével díszített vizitkéiért. A díjat Schmittné Makray Katalin, a pályázat fővédnöke adta át Nagy Vincéné Marikának, Egyesületünk Elnökének. Marika a vizitke készítését, mint tananyagot tanítja a Hagyományok Házában, és az elmúlt néhány év során igen népszerű lett ez a ruhadarab. A szabásban, varrásban Tóth Béláné Terike segít, mindkettőjük munkáját elismerés illeti.
Az öt vizitke készítője:        Bedő Istvánné
Berta Sándorné
Huj Ferencné
Szendrei Katalin
Vonsik Zsuzsanna
Őszinte szívből gratulálunk a III. díjhoz!
Szent István napján a légi parádé után, a Clark Ádám téren hagyományos, ünnepélyes kenyéráldásra került sor, ezt követte a díszes, aratókoszorús Mesterek Felvonulása a Lánchídon át a Szent István Bazilikáig, ahol Erdő Péter bíboros megszentelte a mesterek kenyerét. A megszentelt kenyeret Nagy Vincéné Marika megszegte, és a látogatókkal közösen elfogyasztottuk. A gazdag program este tűzijátékkal zárult.
Olyan sok látnivalóban és örömben volt részünk, hogy a négy nap nagyon gyorsan elrepült.
Aki szereti ezt a hangulatot, jövőre is itt lesz!
A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?