XXV. Magyar Csipkehét

Kecskemét, 2013. június 24-29.

A jubileumi csipkehét helyszíne Kecskemét, a hírös város volt. Nagy Vincéné Marika, egyesületünk elnöke és Bedő Istvánné Éva a csipkehét szervezője és háziasszonya fogadta a csipkéseket az Angolkisasszonyok Ward Mária Leánykollégiumában, mely egyben az oktatás helyszíne is volt. A hét folyamán összesen 43 csipkés vett részt a munkában.

Témája a Móga csipke volt, gyakorlati oktatója Révész Márta népi iparművész segítségével sajátíthattuk el a Móga csipkében alkalmazott gömb-, hegyes-, és kerek fordulásokat új stílusú csipkéken. Márti nagymamája Móga Gyöngyinél tanult csipkét verni, édesanyja is már gyerekkorában ügyesen készítette. Móga Endre és felesége Reguly Margit alakították ki a híres csipkét, motívum kincsét a természet ihlette, gyönyörű stilizált virágok, levelek és indák jellemzik. A Móga csipke védett, ezért csak az ott alkalmazott fordulásokat tanultuk meg. Márti öt saját mintáját hozta el, amin alkalmazhatjuk a tanultakat.

Révész Márta meghívására egyik délután Cserkeszőlőre látogattunk, ahol otthonában Csipkeház és bemutatóterem működik. A kiállítás a vert csipke mai használatát mutatja be gyönyörű lakástextileken és női öltözeteken. Alkotásai számos hazai és külföldi kiállításon vettek részt. A vert csipkét gyerekeknek és felnőtteknek szívesen tanítja.

Következő nap délután a helyi csipkeverők, Font Irén és  Dr. Obernáné Berkes Anna városnéző sétára invitáltak minket. A Katona József Múzeumban Fischer Irén mutatta be a város szülöttének életét, a műemlékekben gazdag főtéren megcsodáltuk a szecessziós Városháza Dísztermét és a harangjátékot; a szecessziós Cifrapalotát, Katona József Színházat, Kodály Zoltánról, másik híres helyi szülöttről elnevezett Intézetet, és több felekezet templomát. A legbátrabbaknak a Nagytemplom tornyából csodás kilátás nyílt a városra.

Kecskemét gyönyörű város, és itt ünnepeltük egyesületünk megalakulásának 25. évfordulóját. Ezzel Bedőné Évi a csipkehét háziasszonya álma valóra vált, mint vezetőségi tag szerette volna, ha városában ünnepelünk. Több éve tanít csipkekészítést az Angolkisasszonyoknál, szakkört vezet, nyári tábort gyerekeknek, volt önálló kiállítása, 2012-ben megszervezte az I. Kecskeméti Vert csipke Fesztivált. 2013-ban munkája elismeréseként az Év Kecskeméti Mestere Díjat kapta.

Pénteken a tárlatmegnyitó előtt a csipkekészítők bemutatót tartottak a Népi Iparművészeti Gyűjtemény udvarán. A csipkekiállítás a múzeum jóvoltából egy hónapig látható lesz. Az Egyesület ajándék gyűszűvel kedveskedett tagjainak, a helyi csipkekészítők meglepetésként apró csipkepárna kitűzővel leptek meg minket.

Kriskóné Dávid Mária igazgató elismerően szólt a női kézimunkáról, majd Nagy Vincéné Marika köszöntötte a vendégeket. Engelt Jakabné önkormányzati képviselő megnyitotta a kiállítást, ezt követően átadták a Marikával együtt az évfordulóra kiírt „Csipke a képeslapon” elnevezésű pályázatra beérkezett 24 alkotás készítőinek az elismerő okleveleket. Az alkotásokból képeslap készül majd.

Ebben a gyönyörű környezetben nyitotta meg Marika az Ünnepi Közgyűlést. Elsőként mécsest gyújtottunk és emlékeztünk azokra, akik az elmúlt 25 év során eltávoztak közülünk. 18-an már csak az égben, a felhők közt csipkéznek. 1988-ban Tatabányán 48 fővel alakult az Egyesület, mára 169 tagja van. Megtudtuk, hogy a NESZ szerint a Magyar Csipkekészítők Egyesületében van a legtöbb fiatal, és legképzettebb a kézműves egyesületek között. Csak felsorolásként: Népművészet Mestere 2 fő, Király Zsiga-díjas 5 fő, Zilahi díjas 2 fő, Kutatásért díjat 4 fő kapott, Népi Iparművész 22 fő, OKJ Csipke oktatóival 17 fő, OKJ Csipke szakmunkás végzettséggel 46 fő rendelkezik.

Mátray Magdolna, Troll Istvánné, Neszádeliné Kállai Mária, Tóth Béláné, Kun Lászóné csipkés könyvet, Kárpáti Veronika füzeteket jelentettek meg. Évente csipkehét, hosszú hétvégés továbbképzések Terényben, Tokaji Viselet és Csipke tábor, kétévente Nagykállói Csipketalálkozó, Fehérvári csipkehét, Ifjú csipketábor, Szécsény, Eger, Békéscsaba, OIDFA kiállítások, Mesterségek Ünnepe- helyszínek és rendezvények, melyeken rendszeresen, egyre nagyobb számban veszünk részt, több városban szakkör működik. Az Egyesületnek továbbra is legfontosabb célja a magyar csipkehagyományok megismerése, gyűjtése, feldolgozása, a hagyományőrzés, kreativitás fejlesztése, és az utánpótlásról való gondoskodás.

Marika megköszönte mindenki munkáját, a vezetőségi és  a Felügyelő Bizottság tagjainak 1-1 szál rózsával köszönte meg eddigi munkáját. Az ünneplést a kollégiumban, pohárköszöntő és ünnepi vacsora követte, jó hangulatban, mint mindig. A hét nagyon gyorsan telt el, a megszerzett tudás mellett rengeteg élménnyel, fényképpel térhettünk haza.

Köszönjük ezt a hetet Nagy Vincéné Marika elnöknek, és a vezetőségnek, Bedő Istvánné Évinek, a csipkehét szervezőjének, Révész Márti oktatónak, a Kollégium és a Múzeum vezetőségének, a helyi csipkéseknek és mindenkinek, aki segített abban, hogy kellemes, szép környezetben találkozzunk, tanuljunk újat, kikapcsolódjunk, emlékezzünk.

Takácsné B. Ludmila

A bejegyzés kategóriája: Cikkek, Továbbképzés
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?