Mátray Magdolna emlékére

A Csipke Ünnepe- Aranycsipke díjátadás Bábolna, 2012. szeptember 7-9. 
Szívünkben, lelkünkben mély gyásszal érkeztünk a Sportcsarnokba. Nemrégiben ugyanezen a helyen búcsúztunk Mátray Magdolnától, az Aranycsipke díj egyik alapítójától, aki örökre eltávozott közülünk.
 A nagy fájdalom és gyász ellenére férje, Dr. Mátray Árpád és lánya, Mátray Gyöngyi tartották meg az díjkiosztó ünnepséget. Ezúttal a dekoráció Magdi alkotásaiból és kedvenc tárgyaiból készült.
A csipkeverőket és a vendégeket Dr. Horváth Klára, Bábolna Polgármestere köszöntötte, és megnyitotta a rendezvényt.
Nagy Vincéné, a Magyar Csipkekészítők Egyesületének Elnöke emlékezett a több évtizedes barátságra és munkakapcsolatra Magdival. Beszámolt a rendkívül gazdag életútjáról, díjakról, és a pótolhatatlan veszteségről, ami a csipke szakmát érte.
Magdi 1983-ban kezdte a vert csipketanulást, Komáromban, Gál Teri nénitől. Két év múlva már hazánk hét megyéjében tanított, később Finnországban is. Kidolgozta a szakkörvezetői és a csipkeoktatói emelt szintű szakképzés tananyagát. Szakértő, vizsgaelnök, zsűritag volt a textil szakterületen.
1989-ben megalapította a Magyar Csipkekészítők Egyesületét, állandó résztvevője volt a Mesterségek Ünnepének. 17 hazai önálló és 30 csoportos kiállítása volt Európa szerte és Ausztráliában.
1987-től kutatta a történelmi csipkéket, később a csoportjával ezeket feldolgozta.
1991-ben megjelent a Csipkeverés Iskolája, rendszeresen publikált szaklapokban, 2010-ben jelent meg a Kézi csipkeverés alapjai, melynek szerkesztője és társszerzője volt.
1994-ben férjével és lányával megalapította az Aranycsipke díjat, 2006-tól van Csipke Ünnepe Bábolnán.
2003-tól a Mátray Ház Kft. Oktatási Intézményét vezette.
Számtalan kitüntetést és díjat kapott munkája elismeréseként. Néhány legfontosabb: Csipkekészítő Népi Iparművész, Király Zsiga díj, Bábolna Díszpolgára, Népművészet Mestere, Magyar Kézműves Remek díj.
Rengeteg tanítványa volt, ma már sokan közülük sikeres oktatók, szakkörvezetők, Aranycsipke díjasok, van népi iparművész, és népművészet mestere is.
A nyolcadik Aranycsipke díj meghirdetett témája Zsigmond király és kora volt. Zsigmond nevéhez fűződik a Sárkány Lovagrend alapítása és a céhek alapítása is.
A Lovagrend jelképe a farkával önmagát megfojtó, azaz önmagát feláldozó sárkány, ez a téma több alkotót megihletett. Megtudtuk, hogy Magdi boldog volt, mert szép munkák érkeztek, mostanra látta beérni a gyümölcsöt, és most először látta a céhek együttműködését is. Külön öröm volt számára, hogy tanítványai is pályáztak.
A díjakat Dr. Mátray Árpád és Mátray Gyöngyi alapítók adták át.
Kiemelt Aranycsipke díj: Tóthné Kiss Szilvia, Békéscsaba- vert csipke kategóriában.
A Sárkányos Szövetség Alapító oklevele– aranyszínű vert csipkével díszített zöldszínű valódi bőr tokban. A szöveg merített papírra készült. Szilvia ezen kívül már két Arany-, és egy Ezüstcsipke díj tulajdonosa.
Aranycsipke díj: Maszler Irén, Solymár– vert csipke
Fejfedő, kalapdísz, nyakék és legyező kollekció- lila, a bűnbánat színe több árnyalatában Mária királynőre emlékezve, gótikus jegyekkel. Irénnek ez a második Aranycsipke díja.
Aranycsipke díj: Dr. Nagyné Perjési Ildikó, Esztergom– egyéb csipke
Kőcsipkék Zsigmond korából- a gótika ihlette ruha az épületek sötét tónusát, az aranyba hajló hajócsipke a fény áttörését, a kövek a kőfaragók aprólékos munkáját jelzik. Ildikó már egy Ezüstcsipke díj boldog tulajdonosa is.
Ezüstcsipke díj: Tóth Károlyné, Mende– vert csipke
Zsigmond királyi esküje– a koronázási ceremónián elhangzott eskü szövege aranyszínű vert csipkével díszített kódexben.
Ezüst csipkedíj: Széber Erzsébet, Mór– vegyes technika
Sárkány Lovagrend jelképe galléron- az erő szimbóluma vert csipke és hímzéssel készült.
Elismerő oklevél: Kocsisné Tündik Tünde, Nagykálló

A Sárkány Lovagrend– jelképét, a sárkányt jelenítette meg vert csipke technikával, fekete zászlóra applikálva.
Minden díjazottnak és pályázónak gratulálunk!
A Díjkiosztót követően Zsigmond és kora az öltözetek tükrében-című, képekkel gazdagon bemutatott előadást hallhattunk a kor divatjáról F. Dózsa Katalin művészettörténésztől.
A nap hátralévő részében és vasárnap is munkabemutatót tartottunk. Már hagyomány, hogy minden alkalommal meghívott oktatók segítségével tanulhattunk egy új mintát, vagy technikát.

Cz. Tóth Hajnalka, hímző, Népművészet Mestere bemutatkozott csipkeelőképekkel díszített, egyszerű keresztszemes, szálán varrott és színe-fonákoldalon keresztszem technikával készült gyönyörű munkáival. Ez utóbbi technikát lehetett nála elsajátítani.

Félegyházi Józsefné, csipkekészítő oktató egy szép, hullámos- cakkos szélű vert csipke készítését tanította az érdeklődőknek. A minta- egy gyönyörűséges úrasztal terítő és kehelytakaró- ott volt előttünk, illetve felettünk.

Vasárnap délután búcsúztunk Bábolnától.  Útravalónak vigyük emlékbe Magdi hitvallását!

„A csipke a textilművesség királynője, aki mindig szolgál, és nem uralkodik.
Szolgál, mert finomságával kihangsúlyozza a textil szépségét, és a többi díszítő technikával összhangban megadja annak ünnepélyességét.
Szolgál, mert szépségével megmutatja a készítő dolgos kezek ügyességét és gazdájuk kitartó türelmét.
Nekünk csipkekészítőknek egész életünket e szolgálat hatja át és irányítja.
Egy több százórás munkával elkészült csipkecsoda maga a megbocsátó szeretet.”

Mátray Magdolna, Népművészet Mestere

A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?