Jubileumi csipkekiállítás

Ünnepi kiállítással emlékeznek a Magyar Csipkekészítők Egyesületének negyedévszázados múltjára. A jubileumi tárlat augusztus 2-ig látogatható a Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

A június végi tárlatmegnyitó előtt Magyar Csipkekészítők Egyesületének tagjai  tartottak bemutatót  a különféle csipkekészítési technikákból a Népi Iparművészeti Gyűjtemény udvarán. A jubileumi kiállításon Kriskóné Dávid Mária igazgatónő Krúdy Gyula a kézimunka jelentőségéről megfogalmazott véleményét idézte, mely szerint a női kézimunka olyasmi, mint a becsületrend a rendjelek között, majd Bognár Gabriella, a múzeum munkatársa Nyárádmenti népdalokat énekelt. A vendégeket Nagy Vincéné, a Magyar Csipkekészítők Egyesületének elnöke köszöntötte, majd Engert Jakabné, képviselő és egyben a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester megnyitó gondolatait tolmácsolta.

– Elismerésem illeti a Magyar Csipkekészítők Egyesületét 25 éves múltra visszatekintő munkájukért, és megtiszteltetés, hogy jubileumi kiállításuknak városunk adhat otthont.
A csipkekészítés, csakúgy, mint más míves mesterségek, az alkotás művészete, melynek egyik fő célja a hagyományőrzés. Egy másik fontos célja a kreativitás fejlesztése, a hagyományok átültetése a mai kor kultúrájába. A harmadik, talán legfontosabb eleme egy mesterség művelésének az utánpótlásról való gondoskodás, a tudás továbbörökítése a jövő generációi számára. Hiszen így tudjuk csak biztosítani a hagyományok életben tartását. Különösen igaz ez a csipkekészítés művészetére, mely a világon mindenütt jelen van, s megmarad a hagyományok, a harmónia eszközének mai sokszínű világunkban.
Az egyesület elkötelezett és sikeres munkát végez mindhárom téren, országszerte számos rendezvény bizonyítja elhivatottságukat, melyhez őszintén gratulálok.

Kriskóné Dávid Mária bejelentette: a közgyűlés június végi döntésének értelmében az Év Kecskeméti Mestere Díjat idén az egyesület tagja Bedőné Manó Éva csipkeverő kapja. Az elismerést a 2013. augusztus 20-ai ünnepi ülés keretében veheti majd át.

A tárlatmegnyitó az évforduló méltó megünneplésére kiírt Csipke a képeslapokon elnevezésű pályázatra beérkezett mintegy huszonnégy alkotás készítőjének elismerő oklevéllel való jutalmazásával zárult.

A jubileumi kiállítás augusztus 2-ig látogatható a Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

 Forrás és képek itt: http://kecskemetitv.hu/hun/s_!news/i_kultura_32/i_jubileumi_csipkekiallitas_kepgaleriaval_97217/t_Kultúra%20-%20Jubileumi%20csipkekiáll%C3%ADtás%20(képgalériával)/

 

A bejegyzés kategóriája: Kiállítás (egyesületi)
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?