Vargáné Kovács Veronika : Varrott csipkék című kiállítása

2010 május 28-án 18 órakor nyílik a kiállítás a sióagárdi művelődési házban. A községben élő alkotó, Vargáné Kovács Veronika az országban egyedülálló helytörténeti textilgyűjteményéből láthatnak válogatást az érdeklődők.
A varrott csipke lényege, hogy az alkotók tűvel a kezükben egyetlen szállal dolgoznak.
A kiállítást megnyitja Egléné Fekete Zsuzsa.
Vargáné Kovács Veronika helytörténeti textilgyűjteménye, amely az országban egyedülálló, a sióagárdi népviseletet és díszítőművészetet mutatja be az 1800-as évektől napjainkig.
A 26 éves kitartó amatőr néprajzkutatói munkájának eredménye ez a csodálatos magángyűjtemény. A múzeumot 2005. május elsején nyitotta meg a család. A szabadrajzú színeshímzés motívumait kezdte gyűjteni, majd később kiterjedt a figyelme a viseletekre és a szőttesekre is. A múzeum teljes keresztmetszetet ad Sióagárd textilkultúrájáról, a díszítetlen mezei ruháktól a fehér likashímzésen át a lila-kék és piros-bordó színessel varrott ingek, pruszlikok, párnavégek, díszítőtörülközőkön át a teljes viseletig. Nemzeti kultúránknak ez egy olyan kincse, amely örökre eltűnt volna ha Veronika kitartó munkájával nem menti meg az enyészettől illetve az anyagi haszonért felvásárlók kezei közül. Bemutatjuk az előrajzolást is, amit közvetlenül a textilre “írnak”.
A múzeum szintén a leányvári pincesoron tekinthető meg, a Sióagárd-Leányvár pincefaluban. Egy présházból alakította ki a kiállítótermet a család. Az épület homlokzatán egy különleges díszítmény látható: a sióagárdi “ibolás ümög” hímzett motívuma van felragasztva 250 darab fehéragyagból készített mázas kerámiából. A felirat és a virágmotívum készítője Kozák Éva gránátalmadíjas keramikus. A Hímzésmúzeum szintén a Faddi Varga család tulajdonában van, a tárlat a Margit-pincével szemben található.
A múzeum nyitvatartása: az év minden napján előzetes bejelentkezésre.
Forrás:
Sióagárd Művelődési Ház
Szerző:
Czink Judit
 

Forrás: http://www.erikanet.hu/oldal.php?menupont_id=487455&cikk_id=23350

Kategória: Cikkek, Kiállítás (nem egyesületi) | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?