Ünnepi Közgyűlés a XX. évforduló alkalmából 2009. október 17.

A Magyar Csipkekészítők Egyesülete megalakulásának kerek, XX. évfordulója alkalmából gyűltünk össze Tatabányán, a Puskin Művelődési Házban.

Az ünnepséget alkalomhoz illő, az elmúlt húsz év anyagából készült kiállítás és a pályázatra beérkezet pályamunkák tették még fényesebbé.
Image Image
Nagy Vincéné Marika Elnök köszöntötte a meghívott vendégeket, az egyesületi tagokat.
Ezt követően gyertyagyújtással és néma felállással emlékeztünk az elhunytakra.
Köszöntötte a két jelenlévő volt elnököt és részletes beszámolót tartott az Egyesület megalakulásától a napjainkig.
1988-ban Mátray Magdolna kezdeményezte először a Textiles Konferencián az Egyesület létrehozását. Ebben az időben a Komárom- Esztergom Megyei Népművészeti Egyesületnek volt elnöke, melynek 1981-ben férjével együtt alapító tagja volt. Szerette volna, hogy a csipkések önállóak legyenek. Jelentős segítséget és támogatást kapott Borbély Jolán és Salamon Hugó személyében, így 1989. január 9-én Tatabányán a Közművelődés Házában    48 fővel megalakult a Magyar Csipkekészítők Egyesülete.
Mátray Magdolna elnök  Gervai Marikával mint titkárral, és Nagy Vincéné Marika gazdasági vezetővel kezdtek el együtt dolgozni. 1989 nyarán volt az első Csipke Konferencia, ezt évente megszervezett csipkehetek, továbbképzések és konferenciák követték. 1991-ben kezdődött meg a C- kategóriás csipkeoktatói továbbképzés.
 Az elmúlt évek során több elnök váltotta egymást, a tagi létszám is folyamatosan növekszik; 48 alakuló tagból mára 143-an vagyunk.
Elnökök és a tagok száma:
1989-1996: Mátray Magdolna, a létszám 48 főről 61 főre nőtt.
1997-1999: Semicáné Piacsek Ilona a tagok számát 8 fővel növelte.
1999-2001: Ács Imréné Klárika, 24 taggal bővült a létszám.
2002-2006: Grád Judit, 26 új taggal gyarapodtunk.
2007-         : Nagy Vincéné Marika, 38 fővel szaporodott a csipkések száma.
Évről évre növekedett az összeg, amiből gazdálkodhattunk. Állami támogatást először 1995-ben kapott az Egyesület. Pályázatokból, NESZ támogatásából, tagi támogatásokból és a tagdíjakból befolyt összegek teszik lehetővé a működést és a rendezvények, csipkehetek és továbbképzések  szervezését. Az egyesület célja közhasznú tevékenység, hagyományok ápolása, különféle csipkekészítési technikák elsajátítása, oktatása, csipke szakkörök létrehozása. Nagyon sok csipketechnikából, a népszerűbbekből akár többször is szerveztünk csipkehetet.  A kiállításon a tanult anyagból készült csipkéket, fényképeket megtekinthettük, köszönet a szervezőknek
Zoborvidéki vert csipke
XI. Magyar Csipkehét 2000. Kiskunlacháza, oktató: Kiszely Orsolya
Rojtkötés
VI. Magyar Csipkehét 1995.  Szekszárd, oktató: Szolnoki Lívia
Csomózott rece
IV. Magyar Csipkehét 1993. Tata, oktató: Nagy Vincéné
IX. Magyar Csipkehét 1998. Kazincbarcika, oktató: Nagy Vincéné
X. Magyar Csipkehét 1999. Kiskunlacháza, oktató: Nagy Vincéné
Bátai pöndő
I. Magyar Csipkehét 1990. Tata, oktató: Dr. Néneth Pálné
VI. Magyar Csipkehét 1995. Szekszárd, oktató: Dr. Németh Pálné
kivitelező: Varga Veronika
Sóvári csipke
VIII. Magyar Csipkehét 1997. Debrecen, oktató: Troll Istvánné
XIII. Magyar Csipkehét 2002. Tatabánya, oktató: Troll Istvánné
XIV. Magyar Csipkehét 2003. Tiszavárkony, oktató: Troll Istvánné
Fémszálas csipke
XIX. Magyar Csipkehét 2008. Esztergom, oktató: Karmanóczki Jánosné
Gömöri csipke
IX. Magyar Csipkehét 1998. Kazincbarcika, oktató: Jakab Andrásné
XVI. Magyar Csipkehét 2005. Miskolc, oktató: Neszádeliné Kállai Mária
Szalagcsipkés fordulatok
I. Magyar Csipkehét 1990. Tata, oktató: Leontesz Zoltánnéű
VIII. Magyar Csipkehét 1997. Debrecen, oktató: Leontesz Zoltánné
Hunnia csipke
I. Magyar Csipkehét 1990. Tata, oktató: Ónódi Szabó Sándorné
II. Magyar Csipkehét 1991. Zalaegerszeg, oktató: Ónódi Szabó Sándorné
III. Magyar Csipkehét 1992. Komló, oktató: Ónódi Szabó Sándorné
XII. Magyar Csipkehét 2001. Kiskunlacháza, oktató: Ónódi Szabó Sándorné
XIII. Magyar Csipkehét 2002. Tatabánya, oktató: Túrós Istvánné
Chantili csipke
VII. Magyar Csipkehét 1996. Szeged, oktató: Anna Rühle
Hajócsipke
III. Magyar Csipkehét 1992. Komló, oktató: Orott István
Subrikálásszerű vert csipke
III. Magyar Csipkehét 1992. Komló, oktató: Bata Mária
IV. Magyar Csipkehét 1993. Tata, oktató: Bata Mária
XVIII. Magyar Csipkehét 2007. Százhalombatta, oktató: Vass Márton
Nagyon fontos az utánpótlás nevelés, ebben Grád Judit volt az úttörő, ő indította el Tokodon az ifjú csipkeverőket. Munkáját Fáy Judit folytatja, már két alkalommal volt Terényben ifjú csipkés tábor.
A Tokaji Alkotótelep Neszádeliné Kállai Marika vezetésével 10. évfordulójához érkezett. Minden évben továbbképző hetet szerveznek
Az egyesületi tagok között Aranycsipke-díjasok is vannak, néhányan többszörös Arany, vagy Ezüstcsipke-díjasok.
Nagyon nagy szerepe van a szakképzésnek, a zsűriztetésnek, pályázatokon való részvételnek, a megmérettetés miatt.
Fontos a kutatás, kiadványok megjelenése. Az elmúlt időszak alatt megjelent néhány könyv: Mátray Magdolna Csipkeiskola, Onódi Szabó Sándorné Hunnia csipke, Neszádeliné K. Mária  Gömöri csipke, Troll Istvánné Sóvári csipke, Pető Lászlóné Zsinórcsipke, és Kun Lászlóné saját csipkéiből készült kiadványa.
Kapcsolatokat ápolunk itthon és külföldön egyaránt, többek között:
Békés megye
: Textiles Konferencia Békéscsabán
Heves megye
: Viselet Konferencia
Szécsény
: a Palócföldi Népművészeti Egyesület szervezésében Nemzetközi Csipke találkozó, továbbá felvidéki Rozsnyó, lengyelországi Bobova, Erdélyi Torockó, Vajdaság.
Nagy Vincéné Marika a beszámolója után megköszönte a volt elnökök munkáját egy-egy csokor virággal: Mátray Magdolnának, Ács Imrénének és Grád Juditnak; Szlobodáné Piacsek Ilona sajnos nem jött el.
A jelenlegi vezetőségi tagok munkáját is megköszönte, név szerint: Tóth Béláné Terike, Fáy Judit, Félegyháziné Józsefné Anikó, Bedő Istvánné Éva, Rötzer Viktória, és Neducza Zorának.
Ifjú csipkésekkel való foglalkozásért kaptak emléklapot: Virág Zoltánné, Hornyák Istvánné, Grád Judit, Rötzer Viktória, Fáy Judit, Félegyháziné Anikó és Galántai Gabriella.
Fáy Judit a Vezetőség és az Egyesület nevében nyújtott át egy csokor virágot Nagyné Marikának, megköszönve munkáját, és egy emlékkönyvet, melyben a jelenlévők írták bele gondolataikat.
Ezután következett Mátray Magdolna beszéde. Mesélt a nehéz kezdetekről, az Egyesület alakulásáról, munkájáról. Szakköröket vezetett, tanított az ország több városában. Múzeumi kutatómunkából hozott fényképek alapján dolgozták fel többségben a vert csipkét; reneszánsz ruhákat készítettek, ebben jelentek meg a Mesterségek Ünnepén. Kidolgozta a C- kategóriás csipke tananyagot, ennek köszönhetően a csipkekészítés 1996-ra  mint önálló OKJ- s szakképzés megvalósult gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Alapítványt, iskolát alapított, készül a második könyve.
Ács Imréné Klárika felszólalásában elmondta, hogy ő folytatta Magdi munkáját, hogy fennmaradjon az Egyesület. Köszöntötte a régi és az új tagokat, megköszönte Magdi és Marika munkáját.
A két volt elnök után felszólaltak vezetőségi tagok, szakkörvezetők, egyesületi tagok, hogy beszámoljanak sikereikről, tapasztalataikról. Többek közt Tóth Béláné Terike Szolnokról, Neszádeliné Marika a Tokaji Művésztelepről, a Zalaegerszegi Csipke Stúdió vezetője,  Karmanóczki  Jánosné a Fehérvári Csipkebokor vezetője,  Semsei Ágnes, Dr. Molnár Tamásné Ilike Győrből, Buka Csabáné Marika Debrecenből, Széber Erzébet Mórról, Hornyák Istvánné Marika, Bedő Istvánné Éva, Huj Ferencné Éva Tatabányáról. A felszólalók szinte kivétel nélkül a továbbképzések, szakkörök, és az utánpótlás fontosságáról beszéltek.
Fáy Judit a közelmúltban, Lengyelországban járt, Bobova nevű kis városban. Elmondta, hogy ott csak 15 éve élesztették újra a csipkeverést, de remek szervezéssel, hatalmas marketing munkával, 12 nemzet részvételével nemzetközi csipkekiállítást szerveztek. Túrós Istvánné Éva a Rozsnyói tapasztalatokról, Semsei Ágnes az OIDFA kongresszusokról szólt bővebben. OIDFA a Vert csipke Nemzetközi Szervezete, 1986 óta kétévente rendezik meg a kiállítást, 2010-ben Japánban,  2012-ben Franciaországban rendezik meg.
Túrós Éva sikeresen pályázott Hunnia csipkével 1998-ban Prágában is, és most is készül Japánba, „Esküvő” a meghirdetett  téma.
Ezt követően Nagy Vincéné Marika Mátray Magdolnát, Ács Imrénét és Grád Juditot Örökös Elnöknek javasolta. Magdi köszönettel elfogadta, de egyúttal kérte, hogy Marika is Örökös Elnök legyen.
Megérkezett  Pál Miklósné  a NESZ elnöke, Skrabut Éva a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Elnöke, Tóthné Kiss Szilvia a Szakmai Bizottság titkára, és Stok Johanna, a NESZ munkatársa.    Pál Miklósné köszöntötte a résztvevőket, beszédében kiemelte a múlt emlékeinek, hagyományok megőrzésének fontosságát, szólt az alkotás öröméről, esztétikai élményről, és arról, hogy a Kárpát- Medencének van népművészeti öröksége. A csodálatos kiállítás láttán mindenkit bíztatott arra, hogy továbbra is a gyökerekre építkezve, a mai világban használatos dolgokat, műveket alkosson.
Ünnepélyesen megnyitotta a kiállítást, és átadta a díjakat a sikeres pályázóknak.
A kiállításra meghirdetett pályázati téma „A nő birodalma a konyha„ volt .
Összesen 24 pályázat érkezett, a zsűri tagjai  Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza tanácsnoka, Mátray Magdolna Népművészet Mestere és Nyikus Anna  Népi Iparművész voltak.
Oklevélben részesült egyéni pályázóként:
Karmanóczki Józsefné, Székesfehérvár
Balogh Lajosné, Zalaegerszeg
Kovács Zoltánné, Budapest
Véghné Lőrinc Ágnes, Győr
Okleveletkapott  alkotó közösség:
Nagykállói Csipkeverő Szakkör
, tagjai: Félegyházi Józsefné, Kocsisné Tündik Tünde,Pásztorné Tamás Ibolya
Díjazott lett egyéniben:
Bálint Zsuzsa, Sárosd
– zsúrabrosz
Maszler Irén
–  reggeliző garnitúra
Tóth Béláné,
Szolnok– szolnoki csipkével díszített viselet
Díjazott alkotó közösségek:
Vizitke 2008.,
tagjai: Fáyné Tornóczky Judit, Káplárné Molnár Anna, Vonsik Zsuzsa
A tésztakészítés kellékei torockói szálán varrott és vert csipke díszítéssel.
Puskin Kézműves Kör,
Tatabánya, tagjai: Áprily Ferencné, Berta Sándorné, Hemmerlein Ferencné, Huj Ferencné, Széber Erzsébet- Zoborvidéki hímzéssel és vert csipkével díszített étkező garnitúra
A díjátadás után a Középfokú Kollégiumban volt az ünnepi vacsora. Utána még néhány meglepetés következett, elsőként egy hatalmas, pókos, legyezős csipkemintával díszített ünnepi torta. Ezt követően összemérhettük tudásunkat a SZELLEMI TOTO- ban, a közös program a tombola sorsolással zárult. Igazán jól érezte magát mindenki, aki itt volt.
Másnap délelőtt megnéztük és megbeszéltük a pályázatra érkezett többi munkát is, jutott idő egy kis beszélgetésre.
Hazainduláskor, búcsúzáskor azt kérdezte mindenki: mikor, hol találkozunk újra?

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Szöveg: Takács Ludmila, képek: Tóth Béláné

A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?