Mesterségek Ünnepe 2009 augusztus 20.-23.

Hazánk legnagyobb népművészeti rendezvénye immár huszonharmadik alkalommal került megrendezésre. A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül 50 népművészeti egyesület több-száz kézműves mestere mutatta be mestersége fortélyait és szépségét.
A Magyar Csipkekészítők Egyesülete a már megszokott helyet kapta a Savolyai terasz és a Halászó fiú terasz közötti árkádokat.
Nagy Vincéné Marika Elnök szervezésével készültünk a rendezvényre: ügyes kezek különböző állatfigurákat és apró csipkedíszeket készítettek a Gyerek Játszóba.
Augusztus 20-án reggel a már előre odaszállított bútorokkal elkezdtük berendezni a helyünket.
Az egyik árkád alatt ebben az évben először rendeztünk be hangulatos „Csipke Műhelyt”, régi bútorokkal, hozzáillő csipkékkel, csipke napernyővel.
Egy másik alatt „Gyerek Játszót” alakítottunk ki, a hátteret és a kis ablakokat vert csipkéből készült állatokkal díszítettük fel.
Miután a paravánokra és az asztalokra is felraktuk a csipkéket, elkezdtünk dolgozni., így vártuk az ünnepélyes megnyitót.
Ebben az évben a szálas anyag volt a kiemelt mesterség.
A Nemzeti Galéria „A” épületében  „Egy gyékényen árulunk” c. kiállításon a szakma jeles mesterei által vesszőből, csuhéból, szalmából és gyékényből készült, a hagyományokból táplálkozó, mai használatra szánt tárgyak igényes kivitelezését láthattuk.
Díszvendég Franciaország volt, Elzászból érkeztek kézművesek, iparművészek, hogy alkotásaikon keresztül mutassák be vidékük művészetét a Mesterségek Ünnepe látogatóinak. Zenéről és táncról a colmari Vogesia folklór együttes gondoskodott.
Nagyon sok látogató érdeklődött a csipkekészítés iránt, Egyesületünk 34 tagja váltotta egymást úgy, hogy egyszerre 20-25 csipkés tartott bemutatót, készítette a szebbnél szebb csipkéket. Folyamatosan volt érdeklődő gyerek és felnőtt is a „Gyerek Játszóban”.
Csipkés segítségével kipróbálhatták az alapveréseket. A szorgalmasak kaptak ajándékba kis karkötőt, a legszorgalmasabbak akár saját készítésű karkötőjüket köthették fel csuklójukra.
Ezt a kezdeményezést is érdemes folytatni és továbbfejleszteni.
A nap folyamán légi bemutatótól és repülőgépversenytől volt zajos a Vár, de a látvány megérte.
Délután 17 órakor a Savolyai teraszon volt a ”Kenyérszentelés”, az ünnepélyes kenyérszegés után az Egyesületünk is megszegte a kenyerét, megtörte, majd jóízűen elfogyasztotta.
A bemutató mellett mindig jutott idő egy kis felfedezőútra a Várban. Meglátogattuk a régi ismerősöket, új ismeretségeket kötöttünk. Megnézhettük a többi mesterség bemutatókat, a kézművesek kirakodóvásáron kínált portékáját. Napközben a két színpadon magyar, nemzetiségi és külföldi népzenei koncertek, néptáncbemutatók várták az érdeklődőket, esténként táncházzal.
Este a szokásos Tűzijátékkal zárult a nap.
Augusztus 22-én 18 órakor a Savolyai teraszon került sor az Év mestere, Év ifjú mestere, Király Zsiga díj, Hagyományőrző díj, Aranykoszorú díj átadására.
Külön öröm számunkra, hogy ebben az évben Egyesületünk tagja Balogh Lajosné, Editke is Király Zsiga díjban részesült. Editke 82 éves, Zalaegerszegen él, hímzőként kezdte, a csipkét 25 éve Mátray Magdolnától tanulta. 30 éve vezet szakköröket, alapító tagja a Magyar Csipkekészítők Egyesületének. Gránátalma díj, Arany Oklevél boldog tulajdonosa.
Editke megvendégelt minket saját készítésű süteménnyel.
Nagyon boldog volt, amikor eljött közénk, örült, hogy ilyen sokan készítik a csipkét. Annak különösen, hogy sok fiatal csipkés van .Gratuláltunk neki a megérdemelt díjhoz.
Nagyon gyorsan telt az idő, az eseménydús napok után feltöltődve, élményekkel gazdagon térhettünk haza.
Takács Ludmila
A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?