XXVIII. Mesterségek Ünnepe a Budai Várban – 2014. augusztus 16-20.

Ebben az évben ötnapos ünnepre készültünk. A NESZ mint szervező ismét gazdag témát választott: kiemelt téma a fémművesség volt. Az Újvilág kertben „Tűzzel- vassal” című kiállításon voltak láthatóak a fémes mesterségek színvonalas alkotásai. Itt volt a harangöntő-, őskohászati-, és a gyerekek kedvence- az ólomkatona öntő műhely.  Több helyen is jelezte a kalapács hangja: a kovácsműhelyekben patkoló-, fegyver-, díszmű kovácsok látványos bemutatót tartottak e nehéz, de szép mesterségből. Ízelítőt kaptunk a késes, drótos, rézműves, ékszerkészítő, tojáspatkoló munkájából; láttunk éremütést, damaszkolást, ördöglakatokat és drót csipkével díszített tojást is.

Díszvendég Törökország volt, népművészeik ősi technikákat hoztak hazájukból. Láttunk színes kézi selyemkendőfestést, hagyományos lábbelit és viseletet, üvegművest és ékszerkészítőt munka közben. Betekinthettünk egy hagyományos, oszmán kori könyvkészítő műhelybe, ahol a mesterek korhű ruhában, zene és díszlet között mutatták be a 16. századi kézi könyvkészítés folyamatát.

Egyesületünk is a kiemelt témához kapcsolódva fémszálas csipkékkel készült dekorációval és bemutatókkal egyaránt. Dekoráció részét képezte az ausztráliai OIDFA kiállításon a magyar standot díszítő borospincét ábrázoló csoportmunka és az egyéni munkák is. Rendkívüli öröm számunkra, hogy a távoli kontinensen Ferencz Klára csipkekészítő boros címkéje nyerte el a zsűri tetszését és egyéniben az első helyezést. Klárinak tiszta szívből gratulálunk!

A csipkejátszóban kicsik és nagyok is kipróbálhatták a csipkeverést; voltak visszatérő, ügyes gyerekek, de legszorgalmasabbnak a japán fiatalok bizonyultak. Egyik nap Révész Márta népi iparművész jött Cserkeszőlőről tanítványaival és tartottak bemutatót. A gyerekek bemutatója látványos és sikeres volt.

Rengeteg látnivaló, program színesítette ezt az öt napot, volt minden, ami szem-szájnak ingere. A mi kis csapatunknál az összetartás, vidámság, jókedv mindvégig jelen volt, még az utolsó napi eső sem szegte kedvünket.

Augusztus 20-án vidáman indultunk a Mesterek felvonulására és kenyéráldásra, mely az idei évben a régi helyén, a Mátyás-templomnál, a Szent István szobornál volt. A kenyeret Fejes Csaba káplán szentelte meg. Visszatérve az Egyesületünkhöz, Nagy Vincéné Marika a kenyeret megszegte és megosztotta a látogatókkal. Este tűzijátékkal ért véget az ünnep.

Köszönjük Marikának, hogy számos egyéb kötelezettsége mellett, ebben az évben is remekül szervezett. Teszi ezt fáradhatatlanul már hosszú évek óta, vidáman, mosolyogva. Szeretünk a Mesterségek Ünnepén itt lenni, és együtt lenni.

A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?