Csipke Ünnepe 2009. Bábolna

Augusztus 29.-30.-án a bábolnai sportcsarnokban megrendezték immár a negyedik Csipke Ünnepe rendezvény sorozatot, és a hetedik „Aranycsipke díj” kiosztó ünnepséget és kiállítást.
Mátray Magdolna férjével, Dr. Mátray Árpáddal alapította az Aranycsipke díjat, mely kétévente kerül kiosztásra. A bábolnai rendezvény már országos hírű, szinte minden megyéből érkeztek csipkekészítők. A sportcsarnokot a korábbi „Aranycsipke” díjnyertes alkotásokkal és az idei pályamunkákkal díszítették fel.
Ez alkalommal is volt lehetőség újat tanulni. Három oktató, három asztalnál várta az érdeklődőket. Az első asztalnál Tóth Béláné Terike Szolnokról a szolnoki csipke készítését tanította. Ez egy levegőben varrott csipke, mely ún. „körmönfont” zsinór kontúrral készül. Szép ruhadíszek, gallérok, kiegészítők készülhetnek belőle.

A másik asztalnál Balogh Mariann Győrből relief csipkét oktatott, mely szintén levegőben varrott csipke, mint az előző, de zsinór helyett fonalat használunk. Finom, vékony cérnából készül, és apró ruhadíszek születnek belőle. Ez is egy nagyon időigényes munka.
Balatonendrédi vert csipkét Szuper Miklósné Judit népi iparművésznél lehetett tanulni.
Judit egy szép terítő mintáját hozta magával. Volt, aki egyet, volt aki mindhárom technikát kipróbálta. Örültünk, hogy ismét újat tanulhattunk.
Szombaton 15 órakor kezdődött az Aranycsipke díj átadása. A díjakat Dr. Horváth Klára polgármester, Anneli Temmes a Finn Kulturális Központ igazgatója és Dr. Mátray Árpád adták át. 2009-ben a pályázat témája „A magyarság története a IX.-XII. században” volt. Nagyon szép, elismerésre méltó pályamunkák érkeztek.
Második alkalommal nyert „Aranycsipke díjat” Jakab Andrásné, Margitka Székesfehérvárról.
Vert csipke technikával készült a honfoglalás kori Rakamazi Turulos díszkorong pár.
Tóthné Kiss Szilvia Békéscsabáról szintén másodszor nyert „Aranycsipke díjat”, és már egy „Ezüstcsipke díj” boldog tulajdonosa is. Lószőrből és aranyszálból készült vert csipke ékesíti a Csenge főkötőjét.
Horváth Józsefné, Magdolna Kismarosról először nyert „Aranycsipke díjat”. Levegőben varrott csipke technikával készült a három Árpád házi szent: Szent István király, Szent Imre herceg és Szent László király.
„Ezüstcsipke díjban” részesült Dr. Nagyné Perjési Ildikó Esztergomból. Csipkeelőképekkel díszített viselettel és kiegészítővel pályázott.
Elismerő oklevelet kapott Troll Istvánné, Marika Oroszlányból, Sóbányai vert csipke terítőért és Tóth Béláné Terike Szolnokról egy Szolnoki csipkével díszített reneszánsz ruháért.
2011. évre a meghirdetett téma: Zsigmond király és kora
A díjkiosztó után a budakeszi Rojtos Együttes és a bábolnai Cseperedők Néptánccsoport műsorát láttuk. A műsor és a szombati program közös táncházzal ért véget.
Vasárnap folytattuk a megkezdett munkát. Napközben lehetőségünk volt megnézni Mátray Magdi Galériáját. A körforgalom melletti árkádok alatt található, tárlatvezetéssel.
A tárlókban készítési technikák szerint csoportosított különböző csipkék és eszközök leírása mellé egy-egy kedves történetet is hallottunk. Megtudtuk azt is, hogy negyedévente frissítésre kerül a kiállítás, mert olyan sok csipke van.
Nagyon gyorsan eltelt ez a két nap, ismét gazdagabbak lettünk, feltöltődtünk a sok szép csipke látványától, egymást tanítva, segítve, új ismeretekre, új ismerősökre tettünk szert.

Takács Ludmila

A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?