“100 éves az endrédi vert csipke” – Kiállítás

Április 19-én a balatonendrédi református templomban emlékeztünk meg az endrédi vertcsipke 100 éves jubileumáról. Az istentiszteleten igét hirdetett Bozsoki-Sólyom János kiliti lelkipásztor, az ünnepségen zenei darabokkal és kísérettel közreműködtek az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Művészeti Iskola tanárai: Demény István és Bálint Győző. Az ünnepi alkalommal megtelt a kb. 220 főt befogadni képes templom, hiszen az ország számos településéről eljöttel mindazok, akik a csipkeverés művelői, vagy éppen érdeklődnek a vertcsipke iránt.  Az ünnepségen a Balatonendrédi Református Egyházközség és a Kájel  Csipkeház által meghirdetett pályázat eredményhirdetésére is sor került. A zsűri elnöke, Gervai Mária, népi iparművész ismertette az értékelés szempontjait és adta át a díjakat.

1. helyezett: Maszler Irén (Solymár), “Sors” című alkotásával
2. helyezett: Gengelné Musch Erzsébet (Pécs), “Megújulás” című alkotásával
3. helyezett: Góg Gézáné (Budapest), “Biblia éve” című alkotásával
Különdíjban részesültek:
– Kovács Tibor (Mezőtárkány), “Nő a természetben” című alkotásával
– A Vak Bottyán J. Általános Iskola Balatonendrédi Tagiskola csipkeverő szakköre 
– Nagy Lajosné (Balatonendréd), Kehely hópehelymintás szegéllyel c. alkotásával  

Az ünnepség Kájel Endre, az endrédi csipkeverés meghonosítója és felesége kopjafáinak megkoszorúzásával és a pályázatra beadott munkákból álló kiállítással folytatódott. Végül a csipkeháznál várt mindenkit egy tál gulyásleves, vagy sütemény és üdítő.
Az ünnepségről képek itt: http://picasaweb.google.hu/ivan.geza/20080419BalatonendredChipKeverS?authkey=kFpX0KiR7OI  megtekinthetők.
Forrás: http://www.endredicsipke.extra.hu/
A száz éves endrédi vertcsipke ünnepén nyitottunk kiállítást a Balatonendrédi Református Egyházközség és a Kájel Csipkeház által kiírt országos csipkepályázatra beküldött több mint 60 pályamunkából. A kiállítás egész nyáron látogatható. Az összeállított anyag Magyarország számos településéről, a csipkeverés technikájának és felhasználási módjának számtalan lehetőségét bemutatva vezeti be az érdeklődőt a vertcsipke rejtelmeibe. A kiállítás előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg.
Ficsor Gábor Andor: Tel.:30/632-1624

Kategória: Kiállítás (nem egyesületi) | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?